Asansör nedir?

Asansörler Hakkında Bilgiler

Bilindiği üzere asansörler yükleri ve insanları zemin katlardan yukarı çıkarmaya yarayan bir araçtır. Elektrikle işler ve demir halatlarla çekilir. Asansörler dünyada birçok ülkede binalar için yasal bir zorunluluktur. Herkes dilediği şekilde kendi tasarımına uygun asansör inşa edememektedir. Asansörlerin çeşitleri ve standartları bulunmaktadır. İlgili asansör çeşitlerini aşağıda inceleyebilirsiniz. 
1.Asansör Çeşitleri
1.1. Yemek Asansörü
Yemek asansörleri kullanım amacı gereği küçüktürler. İnsanlar içine giremez ve kullanamaz. Restoranlarda, otellerde yemek taşımak amacıyla kullanılır.
1.2. Panoramik Asansörler
Panaromik asansörleri diğer asansörlerden ayıran en büyük fark, duvarlarından birinin veya birkaçının camdan olmasıdır. Genelde tren, metro garları gibi büyük mekanlarda tercih edilir. Etrafının cam olması asansör korkusu olan insanların da daha rahat kullanmasını sağlamaktadır.
1.3. Hidrolik Asansörler
Hidrolik asansörlerin kullanıldığı yapılarda makine dairesi yoktur. Alışveriş merkezleri, fabrikalar gibi garlara havalimanlarına nispeten daha az kişi taşıyan mekanlarda tercih edilir. Tek silindirli ve çift silindirli olarak 2'ye ayrılırlar. 
1.4. Yük Asansörleri
Yük asansörlerinde amaç, adından da anlaşıldığı gibi, yük taşımaktır. Çoğunlukla depo vb. mekanlarda kullanılır. Halatlı, pistonlu, makaslı ve rampalı yük asansörleri olarak 4'e ayrılırlar. 
1.5. Engelli Asansörleri
Engelli asansörleri merdivenleri veya mekan içindeki yükseklikleri aşamayacak derecede engeli bulunan kişilerin bu engelleri aşabilmesi için yapılan bir araçtır. 
1.6. Sedye Asansörleri
Sedye asansörlerinde tercih sebebi taşıma kapasitesidir. Genelde hastaneler, sağlık ocakları ve bakım evlerinde kullanılırlar. Sedye asansörlerinin diğer asansörlerden en önemli farkı kabin butonlarının daha aşağıda olması ve kapılarının sedye geçişleri için daha geniş olmasıdır. 
1.7. Araç asansörleri
Araç asansörlerini genelde araç tamiri yapılan yerlerde, otoparklarda kullanılır. Otoparklarda otopark kapasitesini arttırmak temel amaçtır. 
1.8. Makine Dairesiz Asansörler
Makine dairesi olan yapıların olumsuz etkisi, bina görüntüsü ve estetiği ile ilgilidir. Eğer yapıda makina dairesi yoksa asansör için makine motor teknolojisi gereklidir. Bu asansörler diğerlerine göre daha sessiz ve titreşimsiz çalışması onları bir tercih sebebi yapmaktadır. 
1.9. Otomatik Asansörler
Otomatik asansörler günümüzde en çok kullanılan asansör türlerindendir. Asansörün kapılarında 2 tarafa doğru açılan paneller bulunur. Bu paneller otomatik olarak açılıp kapanır. 
Asansör çeşitleri bu şekildedir. Şu anki asansör kullanımını değerlendirmeniz gerekirse, yakın gelecekte asansörsüz yapı kalmayacaktır. Asansörler basit bir araç gibi gözükseler de, görüldüğü gibi, çeşitli alanlarda insan hayatını kolaylaştırmaktadırlar.